Povijest Caritasovog doma za žene i djecu

Osnivanje
Ustanova je započela s radom 26.07.1993., u suradnji s austrijskim Caritasom i Caritasom Riječke nadbiskupije.
Prvotno je Dom Sv. Ane zbrinjavao prognanice, izbjeglice, zlostavljane i silovane žene s područja bivše Jugoslavije.
15. ožujka na konstituirajućoj sjednici Upravnog vijeća Doma, Dom i službeno počinje zbrinjavati žrtve obiteljskog nasilja (do tada su to bile žrtve rata).

Anton Tamarut
Nadbiskup mons. dr. Anton Tamarut, pok., najavio je ovaj nadbiskupijski pastoral sa željom da se "poremećeni odnosi u obitelji dovedu u bolji i zdraviji obiteljski život".

Danas je Sv. Ana sigurna kuća u koju dolaze žene i njihova djeca - žrtve nasilja u obitelji iz cijele RH.
Od 2001., Dom je postao prva registrirana ustanova socijalne skrbi takve vrste u Hrvatskoj. Riječ je o multikonfesionalnoj i multietničkoj zajednici koja pruža šansu svima.
Danas se zove Sv. Ana - Caritasov dom za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci.

Sv Ana Rijeka - osnivanje

Pok. g.din Peter Quendler bio je najveći dobrotvor Sv. Ane.

Radio je kao koordinator Caritasa Koruške za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu tijekom ratnih godina. Zadužio je našu zemlju brojnim donacijama u sklopu nekoliko humanitarnih akcija (Susjed u nevolji, Krov nad glavom, Žena u nevolji). Akcijom Susjed u nevolji, poslao je preko austrijskog Caritasa oko 350 kamiona pomoći. Preciznije, od 1992. do 1997.na ratom zahvaćena područja, uputio je 73 tisuće tona humanitarne pomoći.

Akcijom Žena u nevolji, 1993. pomogao je otvaranju Sv. Ane uz podršku nadbiskupijskog Caritasa. Iz razgovora s njim za prvi broj Naše Ane (1999.), izdvajamo:

"Dom Sv. Ane bio je jedan od najuspješnijih projekata kojeg mi je bilo moguće ostvariti. Građevine se može sagraditi pomoću financijskih sredstava, no ono što se u njima događa, mogu izvršiti samo ljudi koji su svim srcem vezani uz svoju misiju. Posebno me veseli da ovo djelo nije ispunilo svoju zadaću samo u krizno vrijeme, nego i sada - u vrijeme mira - stoji na raspolaganju ženama i djeci."
Sv. Ana Rijeka,Peter Quendler


Volonterima je poručio:

"Potičem ih da i dalje budu aktivni. Oni će doživjeti razočaranja, ali i mnogo toga pozitivnoga. Sve u svemu, oni će sigurno u tom poslu naći ispunjenje."
Tako to i jest u Sv. Ani.

U 22 godine, bilo je mnogo pojedinaca koji su dragovoljno pomagali misiju Sv. Ane. Ulagali su i ulažu svoje znanje, stručnost, vrijeme, energiju a nadasve beskrajno puno dobre volje. To je ono na čemu im Sv. Ana nikada neće moći dovoljno zahvaliti.


Sv. Ana
je majka Blažene Djevice Marije. Spomendan njoj i njenom suprugu - Joakimu je u Katoličkoj Crkvi 26.srpnja. Upravo na blagdan Sv. Ane otvoreno je ovo sklonište za žene i djecu žrtve nasilja pa je po njoj i dobilo ime.

Kip Sv.Ane u Jeruzalemu

Monografija
2008. god. povodom 15 godina postojanja i rada Sv. Ane, tiskana je monografija koja je na 150 stranica objedinila djelovanje Caritasovog doma za majku i dijete - žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci.

monografija

Tim povodom rekli su:

"...u povodu 15. obljetnice rada Doma, od srca čestitam ravnateljici s.Suzani i njezinim suradnicima, sveukupnom stručnom timu, svim plemenitim dobrotvorima bez kojih se mnogi programi u Domu i u našem Caritasu ne bi mogli ostvariti...",dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup
Sv. Ana Rijeka

"Nije uloga Sv. Ane samo u tome što je vratila u život stotine teško ranjenih žena i djece, nego i u tome što svojim radom pokazuje da je to moguće, i konačno, što je uvelike senzibilizirala javnost za obiteljsko nasilje, za sve aspekte problema koje dočekuje i liječi pod svojim krovom.",
Mirjana Grce, novinarka Novog lista

Krajem 2006. Dom je posjetio pok. Toše Proeski i donirao tadašnjoj djeci - korisnicima tehničku opremu (LCD projektor).
Izazvao je veliko oduševljenje.
Pok. Toše bio je dobitnik mnogih priznanja za svoja karitativna djela. Povodom njegovog tragičnog odlaska, upravo je Dom inicirao služenje mise zadušnice u Svetištu Majke Božje Trsatske.

tose Sv.Ana

Županijska godišnja nagrada za 2004.
Ravnateljica s.M.Suzana Samardžić, dobila je 2004. godišnju nagradu Primorsko-goranske županije za izvanredna dostignuća i rezultate u Caritasovom domu za žene i djecu - žrtve obiteljskog nasilja u Rijeci.

nagrada

Glasilo "Naša Ana"
Od 1999.do 2004. izlazila je imenovana tiskovina zalaganjem nekolicine entuzijasta - volontera. Ideja za pokretanjem domskog lista proizišla je iz potrebe da se senzibilizira javnost za ovakove ustanove.

glasilo Naša Ana

Prosinačke sličice u Sv. Ani
Projekt iz 2001. god.
Trajao je cijeli mjesec i danima uveseljavao majke i djecu... U svemu su sudjelovali i misionari Evangeličke crkve iz Norveške. Božić i Nova dočekani su bajkovito...

Prosinačke sličice u Sv.Ani

Aukcija božićnih jaslica
Izrada božićnih jaslica započela je 1996. uz pomoć Udruge prijatelja božićnih jaslica iz Klagenfurta i trajala je nekoliko godina zaredom. Izgrađivale su ih korisnice i volonteri uz stručno vođenje Društva. Jaslice su potom prodavane na aukciji. Prikupljena sredstva iskorištavana su za potrebe korisnica.

Aukcija božićnih jaslica Aukcija božićnih jaslica

Doškolovanje, prekvalifikacije, verificirani tečajevi
Od 1995. Dom organizira tečajeve.Tada je započeo sa tečajem krojenja i šivanja(pohađalo ga 47 žena).
Slijedili su drugi tečajevi krojenja i šivanja, aranžiranje cvijeća, tečajevi za brodsku sobaricu, informatički tečajevi, računovodstveni, tečajevi za njegovateljice. Nekolicina ih je (u ovih 22 godine postojanja) stekla srednjoškolsko obrazovanje, a jedna je korisnica diplomirala na Medicinskom fakultetu...
Obrazovanje je osnov za osamostaljivanje žena i za kretanje u novi život.

Doškolovanje